Aktuellt

Dream India Dream
Pamela Törn Skoglund, konstnär och Carolina Thorell, poet och konstnär, har varit i Indien och genomfört en workshop med barn från en by i Chengalpattu. Barnen gick alla i samma klass och var i åldrarna 10-15 år. De tillhör Irula stamfolket, en minoritet som lever i södra Indien.
Tillsammans med de här barnen (vars andra språk är engelska) har vi genomfört en lekfull konst- och poesiworkshop, där de utifrån egna tankar och drömmar fått skriva dikter på sitt eget vackra språk Tamil.

தமிழ் தென்னிந்தியாவில் பேசப்படும்.

Barnen var först lite försiktiga i kontakten men snart nog tog nyfikenheten, ivern och glädjen över, och alla satte igång med uppgiften. De satt koncentrerat i små grupper och skrev sina drömmar så vackert de kunde. Till dikterna gjorde de också bilder som de skar ut i linoleum, färgade in och tryckte på rispapper. Stämningen blev allt livligare och entusiastisk och den dagen avslutades med att barnen sjöng för oss lärare och dansade en dans. Allt konstnärsmaterial hade vi med oss från Sverige och det som blev över lämnade vi kvar så att Deepa kan fortsätta jobba med flera barngrupper.

Deras arbeten visades som en utställning på Galleri Alternativ i Mamallapuram vid Bengaliska bukten, 15 km öster om barnens by Chengalpattu. Ingen av barnen hade tidigare varit in till staden eller sett havet eller ätit lunch på en restaurang…

Vi hyrde en buss så att barnen kunde komma till sin utställning. Alla kom i sina finaste kläder till vernissagen. Efteråt gick vi och åt lunch och därefter tog vi oss ner till stranden. När vi berättade för barnen att de skulle få komma till stranden och känna vattnet, utbröt ett jubel. På stranden sprang de i till knäna och hoppade i vågorna. Allt detta har varit en otrolig upplevelse, både för barnen och för oss projektledare. Workshopen i Indien (del 1) är nu klar och vi går in i del 2 av projektet.

Del 2:
Dikterna håller nu på att översättas från Tamil till engelska och sedan till svenska. Bilder och texter kommer sedan att sammanfattas i en bok/mapp ”Dream India Dream” som ska tryckas och sedan säljas genom Kulturcentrum i Sandviken, där det till hösten ordnas en utställning med barnens verk. Intäkterna går sedan oavkortat tillbaka till barnen i byn. Det kommer också att ske ett utbyte mellan barn här hemma som på olika sätt ska få ”svara” Irula-barnen, med det de skapar på Litteraturhuset Trampolin, i Sandviken.
Vill du bidra till del 2 kan du sporra vårt Crowd Culture projekt här: Dream India Dream